TASTE TEST: COCONUT OIL & COCONUT SUGAR

Posted by with 6 comments
Ahojte! Vonku je "pravé" aprílové počasie, ktoré nás všetkých určite veľmi teší. Okrem pár slnečných lúčov nám aj poriadne sneží a celé to pripomína skôr december a zimu ako apríl a počiatok jari. Buďmi optimisti a zasmejme sa, a ďalej sa nezaoberajme tým ohromne zábavným divadielkom, ktoré sa odohráva za našimi oknami.

V dnešnom taste teste by som vám rada predstavila kokosový olej a kokosový cukor. S kokosovým olejom už mám niekoľko skúseností /nakoľko na ňom robím palacinky, omelety a všetko možné, nenáročné, čo zvládne aj nováčik v kuchyni ako ja/ a s kokosovým cukrom som sa zoznámila po prvýkrát až po jeho príchode z KULAU ku mne domov

Používanie olejov v teplej či studenej kuchyni nie je žiadnou novinkou. Klasické rastlinné oleje, ktoré sa zvyčajne používajú na vyprážanie majú obvykle veľmi nízky bod prepalu. Kokosový olej má okrem cca 200°C bodu prepalu (pre porovnanie nerafinovaný slnečnicový olej- cca 110°C, rafinovaný je na tom s teplotou lepšie, ale to zloženie, ...) aj vysoký podiel zdravých tukov, ktoré sú pre naše telo prospešné a veľmi dôležité- obzvlášť v dnešnej dobe plnej nezdravých tukov zo sladkostí a z iných chuťovým pohárikom lahodiacich, ale telu devastujúcich pochutiniek. Prvýkrát sme tento olej kúpili asi pred 6 mesiacmi a odvtedy ho nedám z ruky. Vyprážaným jedlám veľmi neholdujem, používam ho pri lievancoch, palacinkách a omelete. Po zohriatí má pre mňa príjemnú vôňu a vôbec mi nevadí, keď ňou cítiť celú kuchyňu. Vždy je to lepšie ako pach nechutného prepáleného slnečnicového oleja, keď mamka vypráža hranolky môjmu bratovi, haha. Okrem smaženia sa samozrejme dá využiť aj pri pečení a v studenej kuchyni. Kokosový olej sa však nepoužíva len na varenie a pečenie, má aj množstvo ďalších uplatnení- pri staroslivosti o vlasy, o pleť, pri masážach, v medicíne ...

Nutričné hodnoty/100g: 828 kcal, 0g bielkoviny, 0g sacharidy, 100g tuky (až cca 93g nasýtených mastných kyselín!)

Sladenie oveľa vhodnejšími alternatívami bieleho cukru (med, agave, javorový sirup, stévia) nám tiež nie je cudzie. Klasický biely cukor kvôli svojmu vysokému glykemickému indexu spôsobuje až priveľmi rýchly nárast hladiny cukru v krvi, ktorí musí byť rýchlo "stíšený" veľým množstvom inzulínu (hormón, ktorý reguluje hladinu cukru v krvi), čo spôsobuje pokles hladiny cukru v krvi- opäť sme hladní a takéto vlnkové stúpanie a klesanie cukru v krvi vôbec nie je v poriadku, čím viac inzulínu sa musí na toto "utíšenie" vylúčiť, tým viac tuku sa v tele ukladá, tiež je dokázané, že je návykový, je príčinou zubných kazov, "napomáha" starnutiu pokožky, zvyšuje riziko cukrovky (a to práve kvôli tomu skákaniu hladiny cukru v krvi, časom sa môže stať, že sa inzulín nebude vylučovať tak akoby sa mal a tým pádom nastáva problém), spôsobuje hyperaktivitu, ... O dôvodoch, prečo nesladiť bielym cukrom by sme si tu mohli vypiskovať kľudne ešte ďalšie 2 dni.. Teraz prejdeme k tomu podstatnému- prečo je lepšie sladiť kokosovým cukrom. Kokosový cukor KULAU je 100% čistý prírodný cukor bez pridaných konzervantov získaný z kvetov kokosovej palmy. Má nízky glykemický index, ktorý nespôsobuje prudké zvyšovanie a následné klesanie hladiny cukru v krvi, pri sladení týmto cukrom telu nedávame len prázdne kalórie- kokosový cukor obsahuje množstvo telu prospešných látok a živín (draslík, fosfor, B vitamíny, ...) + jeho chuť je príbuzná karamelu, mňam! Vďaka tomuto všetkému je prakticky najzdravším sladidlom na svete. Je tieź vhodný pre diabetikov. 

Nutričné hodnoty/100g: 381,6 kcal, 1,1g bielkoviny, 93,4g sacharidy, 0,4g tuky

6 komentárov:

  1. Uuuu, kokosový cukr..to musíme vyzkoušet..btw., asi blbá otázka, ale je z něj cítit kokos?

    Michael
    www.ontheleaf.net

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. žiadna blbá otázka! :) práve naopak, myslím si, že je k téme a je veľmi správna nakoľko je to "kokosový cukor" :) ja osobne kokos necítim, chuťovo mi to veľmi pripomína karamel :)

      Odstrániť
    2. Ach, trochu škoda, miluju kokos..ale nevadí =)

      Odstrániť
  2. kokosových olejov mám viac druhov a je to skvelá vec, ale používam to skôr na kozmetické veci, ale ten cukor by som tiež skúsila :)

    www.byfoxygreen.blogspot.sk

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Zaujímavý článok :) Pozerám,že si musím aj ja čo najskôr zadovážiť kokosový cukor
    Je fajn, že nemá silnú kokosovú chuť. :) Zrejme by mi to po čase vvadilo. :D
    Vďaka za tip ;)

    www.everydaywithlola.blogspot.cz

    OdpovedaťOdstrániť