TASTE TEST: MAKADAMOVÉ ORECHY

Posted by with 1 comment
Za posledný pol rok som si neskutočne obľúbila oriešky a rada skúšam nové a nové. Najprv som najviac fandila lieskovcom, potom arašidom /hlavne v masle/ ale mojimi no 1 sú teraz kešu. Makadamové orechy boli však jedny z tých, ktoré som vždy chcela vyskúšať.

Makadamové orechy k nám prišli až z Austrálie, u nás sa ich listnaté stromy Makadamia pestujú skôr pre estetický účel. Sú to najdrahšie a najtučnejšie orechy. Z tuku týchto orechov sa vyrába aj makadamový olej, ktorý má svoje uplatnenie najmä v kozmetike- pre lesk, krásu a výživu či už pokožky, vlasov alebo nechtov.

Je všeobecne známe, že kvalitné, nepražené a nesolené orechy majú blahodarný význam pre náš organizmus. Konkrétne makadamové orechy obsahujú mononenasýtené mastné kyseliny, ktoré sú dôležité pre naše srdce, ďalej sú zdrojom vápnika, horčíka, mangánu a selénu. Z vitamínov sú zastúpené vitamíny B1 a E.

Ich chuť je veľmi špecifická, preto by som ich volila skôr ako prísadu do nejakej kaše, šalátu alebo jogurtu. Nič sa nestane aj pokiaľ ich budete jesť samostatné. 

A ako to vyzerá s ich nutričnými hodnotami?
v 100 g
Energetická hodnota
3 004 kJ / 781 kcal
Tuky
75,8 g
Z toho: nasýtené mastné kyseliny
12,1 g
Sacharidy
13,8 g
Vláknina
8,6 g
Bielkoviny
7,9 g
Sodík
0,005 g

1 komentár: